Performansı Artırmak Zirve Fiziksel Sağlık İçin Beslenmenin Bilimi

Besinler, iyi esenlik ve fizyolojik performans için eğer olmazsa olmazdır. Vücudunuzun muntazam emek harcaması için gereksinim duyduğu enerjiyi, yapı taşlarını ve öteki maddeleri sağlarlar. Sıhhatli bir rejim uyguladığınızda, vücudunuza en iyi performansı göstermesi için gereksinim duyduğu gıdaları sağlarsınız. Bu yazı, besinlerin fizyolojik performanstaki rolünü ele alacaktır. Değişik gıda türlerini, vücut tarafınca iyi mi emildiklerini ve kullanıldıklarını ve atletik performansı iyi mi iyileştirebileceklerini ele alacağız. Ek olarak fizyolojik aktivite hedeflerinizi destekleyecek sıhhatli bir beslenme düzeninin iyi mi sağlanacağına dair ipuçları da vereceğiz. Besinler, vücudunuzun muntazam emek harcaması için gereksinim duyduğu maddelerdir. İki kategoriye ayrılırlar: makro besinler ve mikro besinler. Makrobesinler vücudunuzun büyük miktarlarda gereksinim duyduğu besinlerdir. Bunlar karbonhidratlar, proteinler ve yağları ihtiva eder. Mikro besinler vücudunuzun minik miktarlarda gereksinim duyduğu besinlerdir. Bunlar vitaminler, mineraller ve suyu ihtiva eder. Bütün besinler iyi esenlik ve fizyolojik performans için önemlidir. Sadece birtakım besinler sporcular için ötekilerden daha önemlidir. Mesela, karbonhidratlar sporcular için mühim bir […]

Performansı Artırmak Zirve Fiziksel Sağlık İçin Beslenmenin Bilimi

Performansı Artırmak: Besinlerin Fiziksel Sağlıktaki Rolü

Besinler, iyi esenlik ve fizyolojik performans için eğer olmazsa olmazdır. Vücudunuzun muntazam emek harcaması için gereksinim duyduğu enerjiyi, yapı taşlarını ve öteki maddeleri sağlarlar. Sıhhatli bir rejim uyguladığınızda, vücudunuza en iyi performansı göstermesi için gereksinim duyduğu gıdaları sağlarsınız.

Bu yazı, besinlerin fizyolojik performanstaki rolünü ele alacaktır. Değişik gıda türlerini, vücut tarafınca iyi mi emildiklerini ve kullanıldıklarını ve atletik performansı iyi mi iyileştirebileceklerini ele alacağız.

Ek olarak fizyolojik aktivite hedeflerinizi destekleyecek sıhhatli bir beslenme düzeninin iyi mi sağlanacağına dair ipuçları da vereceğiz.

Performansı Artırmak: Besinlerin Fiziksel Sağlıktaki Rolü

Besinler, vücudunuzun muntazam emek harcaması için gereksinim duyduğu maddelerdir. İki kategoriye ayrılırlar: makro besinler ve mikro besinler.

Makrobesinler vücudunuzun büyük miktarlarda gereksinim duyduğu besinlerdir. Bunlar karbonhidratlar, proteinler ve yağları ihtiva eder.

Mikro besinler vücudunuzun minik miktarlarda gereksinim duyduğu besinlerdir. Bunlar vitaminler, mineraller ve suyu ihtiva eder.

Bütün besinler iyi esenlik ve fizyolojik performans için önemlidir. Sadece birtakım besinler sporcular için ötekilerden daha önemlidir. Mesela, karbonhidratlar sporcular için mühim bir enerji deposudur ve protein kas büyümesi ve onarımı için gereklidir.

Fiziksel Performans İçin Besinler

İyi bir fizyolojik performans için aşağıdaki besinler gereklidir:

  • Karbonhidratlar
  • Protein
  • Yağlar
  • Vitaminler
  • Mineraller
  • su

Bu besinlerin her birini aşağıda daha ayrıntılı olarak ele alacağız.

Karbonhidratlar

Karbonhidratlar vücudunuzun ana enerji deposudur. Glikoza parçalanırlar ve bu sonrasında kaslarınız tarafınca enerji için kullanılır. Karbonhidratlar ek olarak kan şekeri seviyelerini korumak ve beyninize yakıt sağlamak için de önemlidir.

Sporcuların antrenmanlarını ve yarışmalarını desteklemek için kafi karbonhidrat tüketmeleri icap eder. İhtiyacınız olan karbonhidrat miktarı aktivite seviyenize ve şahsi ihtiyaçlarınıza bağlı olacaktır. Sadece bir çok sporcu, vücut ağırlığının kilogramı başına günde 3-6 gram karbonhidrat tüketmeyi hedeflemelidir.

Karbonhidratların iyi kaynakları içinde meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve nişastalı yiyecekler bulunur.

Protein

Protein, kas dokusunun inşası ve onarımı için gereklidir. Ek olarak hormon ve enzim üretimi şeklinde bir takım başka bedensel işlev için de önemlidir.

Sporcuların antrenmanlarını ve toparlanmalarını desteklemek için kafi protein tüketmeleri icap eder. İhtiyaç duyduğunuz protein miktarı aktivite seviyenize ve şahsi ihtiyaçlarınıza bağlı olacaktır. Sadece bir çok sporcu, günde vücut ağırlığının kilogramı başına 1,2-2,0 gram protein tüketmeyi hedeflemelidir.

İyi protein kaynakları içinde et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt ürünleri ve fasulye, mercimek ve tofu şeklinde nebat bazlı proteinler bulunur.

Yağlar

Yağlar vücudunuz için mühim bir enerji deposudur. Ek olarak vitaminleri emmeye, organlarınızı korumaya ve vücudunuzu sıcak tutmaya destek olurlar.

Sporcuların antrenmanlarını ve iyileşmelerini desteklemek için kafi yağ tüketmeleri icap eder. İhtiyacınız olan yağ miktarı aktivite seviyenize ve şahsi ihtiyaçlarınıza bağlı olacaktır. Sadece bir çok sporcu toplam kalorilerinin %20-35’ini yağdan tüketmeyi hedeflemelidir.

Yağların iyi kaynakları içinde zeytinyağı, avokado, kuruyemişler, tohumlar ve yağlı balıklar bulunur.

Vitaminler

Vitaminler, vücudunuzun minik miktarlarda gereksinim duyduğu temel besinlerdir. Metabolizma, gelişme ve bağışıklık şeklinde bir takım bedensel işlevi düzenlemeye destek olurlar.

Sporcuların antrenmanlarını ve iyileşmelerini desteklemek için kafi vitamin tüketmeleri icap eder. İhtiyacınız olan vitamin miktarı aktivite seviyenize ve şahsi ihtiyaçlarınıza bağlı olacaktır. Sadece bir çok sporcu meyve, sebze ve tam tahıllar açısından varlıklı bir rejim tüketmeyi hedeflemelidir.

İlgili İçerikler  Karbonhidrat Spektrumu Sağlıklı Bir Yaşam İçin Dengeli Beslenme

Vitaminlerin iyi kaynakları içinde meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve süt ürünleri bulunur

Antet Hususiyet
Beslenme İyi fizyolojik esenlik için lüzumlu olan besinler
Fiziksel esenlik Fiziksel olarak formda ve sıhhatli olma durumu
Performans Bir şeyi iyi yahut bereketli bir halde yapma kabiliyeti
Besinler Vücudun muntazam emek harcaması için kullanılan maddeler
Yakıt Vücudun fizyolojik aktiviteyi gerçekleştirmek için kullandığı enerji

II. Fiziksel Performans İçin Besinler

Besinler fizyolojik performans için eğer olmazsa olmazdır. Vücudun muntazam emek harcaması için gereksinim duyduğu enerjiyi, yapı taşlarını ve öteki maddeleri sağlarlar. Sıhhatli bir rejim uyguladığınızda, vücudunuza en iyi performansı göstermesi için gereksinim duyduğu gıdaları sağlarsınız.

Altı ana gıda türü vardır: karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su. Her gıda vücutta değişik bir rol oynar ve tüm bunlar iyi esenlik ve performans için gereklidir.

Karbonhidratlar vücudun ana enerji deposudur. Kaslar tarafınca yakıt olarak kullanılan glikoza parçalanırlar. Proteinler de enerji için kullanılır, sadece dokuların inşası ve onarımı için de önemlidirler. Yağlar enerji sağlar ve vücudun vitaminleri emmesine destek sunar. Vitaminler ve mineraller metabolizma, bağışıklık fonksiyonu ve kemik sağlığı şeklinde muhtelif vücut fonksiyonları için gereklidir. Su bütün vücut fonksiyonları için gereklidir ve vücudun susuz kalmamasına destek sunar.

Bir faaliyet için antrenman yaparken, bütün temel besinler açısından varlıklı bir rejim yiyecek önemlidir. Bu, enerji seviyenizi korumanıza, antrenmanlardan kurtulmanıza ve performansınızı geliştirmenize destek olacaktır.

III. Karbonhidratlar

Karbonhidratlar vücudun ana enerji deposudur. Hücreler tarafınca yakıt olarak kullanılan glikoza parçalanırlar. Karbonhidratlar ekmek, makarna, pirinç, meyve ve sebze şeklinde yiyeceklerde bulunur.

İki tür karbonhidrat vardır: bayağı ve karmaşa. Sıradan karbonhidratlar hızla parçalanır ve süratli bir enerji patlaması sağlar. Kompleks karbonhidratlar daha yavaş parçalanır ve daha uzun soluklu bir enerji deposu sağlar.

Yetişkinler için tavsiye edilen günlük karbonhidrat alımı toplam kalorinin %45-65’idir. Sporcular için tavsiye edilen alım daha yüksektir şundan dolayı antrenmanlarını desteklemek için daha çok enerjiye gereksinim duyarlar.

Karbonhidratlar, vücuda emek harcaması için gereksinim duyduğu enerjiyi sağlamış olduğu için fizyolojik performans için eğer olmazsa olmazdır. Sadece performansı optimize etmek için doğru oranda doğru karbonhidrat türlerini yiyecek önemlidir.

IV. Protein

Protein, kaslar, kemikler, cilt ve öteki dokular için yapı taşları elde eden temel bir besindir. Ek olarak metabolizma, hormon üretimi ve bağışıklık tepkisi şeklinde bir takım başka bedensel işlevde de yer alır.

Yetişkinler için tavsiye edilen günlük protein alımı vücut ağırlığının kilogramı başına 0,8 gramdır. Sadece sporcular ve fizyolojik olarak etken kişiler bundan daha çok proteine ​​gereksinim duyabilir. İhtiyacınız olan protein miktarı yaşınıza, cinsiyetinize, aktivite seviyenize ve genel sağlığınıza bağlıdır.

Protein, et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt ürünleri, fasulye, kuruyemiş ve tohumlar dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunabilir. Protein kaynakları seçerken, doymuş yağ ve kolesterolü düşük yağsız proteinlere odaklanmak önemlidir.

Protein, her yaştan insan için sıhhatli bir diyetin mühim bir parçasıdır. Kaslar, kemikler, cilt ve öteki dokular için yapı taşları sağlar ve bir takım başka bedensel işlevde rol oynar. Sporcular ve fizyolojik olarak etken kişiler, tavsiye edilen günlük alımdan daha çok proteine ​​gereksinim duyabilir, sadece gereksinim duyduğunuz miktar yaşınıza, cinsiyetinize, aktivite seviyenize ve genel sağlığınıza bağlıdır.

İlgili İçerikler  Ruhu Beslemek Beslenme Sağlığına Bütünsel Bir Yaklaşım

V. Yağlar

Yağlar sıhhatli bir beslenmenin temel bir parçasıdır ve enerji, temel yağ asitleri ve vitaminler sağlar. İki tür yağ vardır: doymuş ve doymamış yağlar. Doymuş yağlar et, süt ürünleri ve yumurta şeklinde hayvansal ürünlerde bulunur. Doymamış yağlar bitkisel yağlarda, kuruyemişlerde ve tohumlarda bulunur.

Yağlar fizyolojik performans için önemlidir şundan dolayı enerji sağlarlar ve kas meydana getirmeye destek olurlar. Sadece, doğru yağ türlerini ölçülü bir halde tüketmek önemlidir. Doymuş yağlar toplam kalorinin %10’uyla sınırı olan olmalı, doymamış yağlar ise yağ alımınızın çoğunluğunu oluşturmalıdır.

İşte beslenmenizde doğru oranda yağ almanız için birtakım ipuçları:

  • Yağsız et ve kümes hayvanlarını tercih edin.
  • Pastırma, sosis, sosisli sandviç şeklinde işlenmiş etlerin tüketimini sınırlayın.
  • Kucak dolusu meyve, sebze ve tam tahıl tüketin.
  • Zeytinyağı, kanola hasım, fıstık hasım şeklinde sıhhatli yağları tercih edin.
  • Kuruyemişler ve tohumlar doymamış yağların iyi bir deposudur.

Yağlar sıhhatli bir diyetin mühim bir parçasıdır, sadece doğru yağ türlerini ölçülü bir halde tüketmek önemlidir. Bu ipuçlarını izleyerek, fizyolojik performansınızı desteklemek için gereksinim duyduğunuz yağları aldığınızdan güvenli olabilirsiniz.

VI. Vitaminler

Vitaminler, vücudun kendi başına üretemediği temel besinlerdir. Enerji üretimi, metabolizma ve bağışıklık fonksiyonu dahil olmak suretiyle muhtelif vücut fonksiyonlarında rol oynarlar.

İki tür vitamin vardır: suda çözünen ve yağda çözünen. Suda çözünen vitaminler vücutta depolanmaz ve tertipli olarak tüketilmelidir. Yağda çözünen vitaminler vücutta daha uzun zaman depolanabilir.

Aşağıda temel vitaminlerin sıralaması, işlevleri ve her vitamin için en iyi gıda kaynakları yer almıştır:

  • Suda çözünen vitaminler
    • Tiamin (B1): Enerji üretimi
    • Riboflavin (B2): Enerji üretimi, hücre büyümesi
    • Niacin (B3): Enerji üretimi, metabolizma
    • Pantotenik asit (B5): Enerji üretimi, metabolizma
    • B6 Vitamini: Protein metabolizması, kırmızı kan hücresi üretimi
    • Folat (B9): DNA sentezi, kırmızı kan hücresi üretimi
    • B12 Vitamini: Kırmızı kan hücresi üretimi, sinir fonksiyonu
    • Biyotin: Hücre büyümesi, metabolizma
    • Kolin: Hücre zarı yapısı, sinir fonksiyonu
  • Yağda eriyen vitaminler
    • A Vitamini: Görme, bağışıklık fonksiyonu
    • D Vitamini: Kalsiyum emilimi, kemik sağlığı
    • E Vitamini: Antioksidan, hücre koruması
    • K Vitamini: Kanın pıhtılaşması

    İyi esenlik ve fizyolojik performansı korumak için kafi vitamin almak esastır. Muhtelif meyve, sebze ve tam tahıllar içeren sıhhatli bir rejim, ihtiyacınız olan bütün vitaminleri sağlayabilir.

    VII. Mineraller

    Mineraller, vücudun minik miktarlarda gereksinim duyduğu temel besinlerdir. Kemik sağlığı, kas kasılması, sinir fonksiyonu ve sıvı dengesi şeklinde muhtelif vücut fonksiyonlarında rol oynarlar.

    İki tür mineral vardır: makromineraller ve yapıt mineraller. Makrominerallere daha büyük miktarlarda gereksinim duyulurken, yapıt minerallere daha minik miktarlarda gereksinim duyulur.

    Aşağıda vücuttaki başlıca mineraller ve işlevleri listelenmiştir:

    • Kalsiyum: Kemik sağlığı, kas kasılması, sinir fonksiyonu
    • Fosfor: Kemik sağlığı, enerji metabolizması
    • Magnezyum: Kas kasılması, sinir fonksiyonu, enerji metabolizması
    • Potasyum: Sıvı dengesi, sinir fonksiyonu, kas kasılması
    • Sodyum: Sıvı dengesi, sinir fonksiyonu
    • Klorür: Sıvı dengesi

    Aşağıda yapıt minerallerin sıralaması ve vücuttaki işlevleri yer almıştır:

    • Demir: Kırmızı kan hücresi oluşumu, oksijen taşınması
    • Çinko: Bağışıklık fonksiyonu, yara iyileşmesi
    • İyot: Tiroid hormonu üretimi
    • Selenyum: Antioksidan koruma
    • Bakır: Kırmızı kan hücresi oluşumu, demir emilimi
    • Manganez: Kemik oluşumu, enerji metabolizması
    • Florür: Diş minesinin oluşumu

    Mineral eksiklikleri kemik kaybı, kas zayıflığı, bitkinlik ve bağışıklık sisteminin kilo vermesi şeklinde muhtelif esenlik problemlerine yol açabilir.

    Mineral toksisitesi de meydana gelebilir, sadece nadirdir. Mineral toksisitesinin en yaygın sebebi oldukça fazla takviye almaktır.

    Kafi mineral aldığınızdan güvenli olmanın en iyi yolu, muhtelif meyve, sebze ve tam tahılları içeren sıhhatli bir rejim uygulamaktır.

    Mineral eksikliğiniz olabileceğinden kaygı ediyorsanız doktorunuzla görüşün.

    Hidrasyon

    Hidrasyon fizyolojik performans için eğer olmazsa olmazdır. Susuz kaldığınızda vücudunuz muntazam çalışamaz. Bitkinlik, kas krampları ve konsantre olma zorluğu yaşayabilirsiniz. Susuzluk atletik performansınızı da bozabilir.

    İçmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı aktivite seviyenize, iklime ve öteki faktörlere bağlıdır. Genel hatlarıyla, her bir saatlik orta yoğunlukta egzersiz için ortalama 2-3 bardak su içmelisiniz. Sıcak havada yahut yüksek rakımlarda egzersiz yapıyorsanız, daha çok su içmeniz gerekebilir.

    Su, spor içecekleri ve öteki sıvıları içerek susuzluğunuzu giderebilirsiniz. Spor içecekleri, ter kanalıyla kaybettiğiniz sıvıları ve elektrolitleri yenilemeye destek olabilecek elektrolitler içerdikleri için sporcular için iyi bir seçenektir.

    Egzersiz esnasında sıvı ihtiyacınız olan şeyi karşılamaya yönelik birtakım ipuçları:

    • Egzersizden ilkin, egzersiz esnasında ve egzersizden sonrasında su için.
    • Egzersizinizin başlarında su içmeye başlayın.
    • Bir seferde büyük miktarlarda su içmek yerine, sık sık azca oranda su için.
    • Vücudunuzu kulak verin ve susadığınızda su için.

    Sıvı alımınızı artırarak fizyolojik performansınızı iyileştirebilir ve dehidratasyona bağlı faydalanma riskinizi azaltabilirsiniz.

    IX. Ekler

    Takviyeler fizyolojik performansı iyileştirmenin popüler bir yoludur, sadece kullanımını destekleyen sınırı olan ilmi delil vardır. Kreatin ve kafein şeklinde birtakım takviyeler muayyen tipteki sporcular için minik bir yarar sağlayabilir, sadece protein tozları ve multivitaminler şeklinde diğerlerinin performansı iyileştirme olasılığı düşüktür.

    Herhangi bir takviyeyi almadan ilkin, sizin için emin olduğu için ve aldığınız ilaçlarla etkileşime girmeyeceğinden güvenli olmak için doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

    İşte sporcuların kullandığı en yaygın takviyelerden bazılarının kısa bir özeti:

    • Kreatin: Kreatin, vücutta üretilen ve enerji kurmak için kullanılan organik bir maddedir. Kreatin takviyeleri kas kütlesini ve enerjisini artırmaya destek olabilir ve ek olarak dayanıklılığı da iyileştirebilir.
    • Kafein: Kafein, uyanıklığı, odaklanmayı ve enerji seviyelerini artırabilen bir uyarıcıdır. Kafein takviyeleri dayanıklılık etkinliklerinde performansı artırmaya destek olabilir.
    • Protein tozları: Protein tozları protein alımınızı artırmanın rahat bir yoludur. Protein, kas dokusunun oluşturulması ve onarılması için gereklidir. Sadece, protein tozlarının rejimlerinden aslına bakarsan kafi protein alan sporcular için herhangi bir yarar sağladığına dair bir delil yoktur.
    • Multivitaminler: Multivitaminler vücudunuzun gereksinim duyduğu bütün temel vitamin ve mineralleri aldığınızdan güvenli olmanın bir yoludur. Sadece multivitaminlerin atletik performansı iyileştirdiğine dair bir delil yoktur.

    Fiziksel performansınızı çoğaltmak için bir takviye almayı düşünüyorsanız, bunun sizin için emin olduğu için ve aldığınız ilaçlarla etkileşime girmeyeceğinden güvenli olmak için ilk olarak doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.

    Sual 1: Besinlerin değişik türleri nedir?

    Altı ana gıda türü vardır: karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su.

    Sual 2: Besinler fizyolojik performansı iyi mi etkisinde bırakır?

    Besinler, vücudunuzun muntazam emek harcaması için gereksinim duyduğu enerjiyi, yapı taşlarını ve öteki maddeleri sağlar. Ek olarak egzersizden kurtulmanıza ve sıhhatli kalmanıza destek olurlar.

    Sual 3: Kafi gıda aldığımdan iyi mi güvenli olabilirim?

    Kafi gıda aldığınızdan güvenli olmanın en iyi yolu, bütün gıda gruplarından muhtelif yemekleri içeren sıhhatli ve dengeli bir rejim uygulamaktır.



İlgili İçerikler  Besin Pusulası Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Rehberiniz

Emir Yücel, teknoloji ve dijital medyanın derinliklerine olan ilgisiyle tanınan bir girişimcidir. Eğitimini bilgisayar mühendisliği alanında tamamladıktan sonra, dijital dünyada etkili içerikler üretmeye ve paylaşmaya karar vermiştir. Owrıc.com adlı blog sitesi, onun bu tutkusu ve bilgi birikimiyle şekillenen, güncel ve özgün içeriklere sahip bir platformdur.

  • Toplam 156 Yazı
  • Toplam 0 Yorum
Benzer Yazılar

Sağlığınızı Geliştirin Antioksidanların Etkisi Ortaya Çıktı

Beslenme 2 hafta önce

İçindekilerReferanslarII. Antioksidanlar nedir?III. Antioksidanların yararlarıIV. Antioksidan kaynaklarıKafi antioksidan iyi mi alınır?VI. Antioksidanların yan tesirleriVII. Antioksidanlar ve rahatsızlık önlemeAntioksidanlar ve yaşlanmaIX. Antioksidanlar ve takviyeler Antioksidanlar, hücreleri özgür radikallerin niçin olduğu hasardan sakınan maddelerdir. Özgür radikaller, DNA, proteinler ve öteki hücresel bileşenlere zarar verebilen dengesiz moleküllerdir. Antioksidanlar, özgür radikalleri nötralize etmeye ve hücreleri hasardan korumaya destek olabilir. C ve E vitaminleri, beta-karoten ve flavonoidler de dahil olmak suretiyle birçok değişik antioksidan türü vardır. Bu antioksidanlar meyveler, sebzeler ve tam tahıllar da dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunabilir. Antioksidanların kalp hastalığı, nüzul, kanser ve öteki kronik rahatsızlık riskini azaltmak da dahil olmak suretiyle bir takım sıhhat yararına haiz olduğu gösterilmiştir. Ek olarak bilişsel işlevi iyileştirmeye ve yaşlanma periyodunu yavaşlatmaya destek olabilirler. Antioksidan alımınızı çoğaltmak istiyorsanız yapabileceğiniz birkaç şey var. ilk başlarda, meyve, sebze ve tam tahıllar açısından varlıklı bir rejim uygulayın. İkinci olarak, günlük bir multivitamin yahut antioksidan takviyesi almayı düşünün. Antioksidanlar sıhhatli […]

Power Plate Beslenme Sağlığına Dengeli Bir Yaklaşım

Beslenme 4 hafta önce

İçindekilerII. Beslenmenin ÖnemiIII. Değişik Beslenme TürleriIV. Sıhhatli Bir Rejim Iyi mi YapılırV. Sıhhatli Beslenme İpuçlarıVI. Yaygın Beslenme HatalarıVII. Muayyen Durumlarda BeslenmeBeslenme ve EgzersizBeslenmenin Geleceği II. Beslenmenin Önemi III. Değişik Beslenme Türleri IV. Sıhhatli Bir Rejim Iyi mi Yapılır V. Sıhhatli Beslenme İpuçları VI. Yaygın Beslenme Hataları VII. Muayyen Durumlarda Beslenme VIII. Beslenme ve Egzersiz IX. Beslenmenin Geleceği En Oldukça Sorulan Sorular Hususiyet Yanıt Güç Plakası Meyve, sebze, protein ve tam tahıllar şeklinde muhtelif gıdaları içeren dengeli bir öğün. Beslenme Vücudunuzun yemekleri alıp muntazam bir halde çalışabilmesi için kullandığı süreç. Huzur Fizyolojik, psikolojik ve toplumsal yönden iyilik hali. Sıhhatli beslenme Vücudun muntazam emek vermesi için gerekseme duyduğu gıdaları elde eden bir rejim. Dengeli beslenme Bütün gıda gruplarından muhtelif besinlerin doğru oranlarda tüketildiği bir rejimdir. II. Beslenmenin Önemi Beslenme, genel sağlığımız ve refahımız için eğer olmazsa olmazdır. Vücuda muntazam emek vermesi için gerekseme duyduğu enerji, gelişme ve tamir şeklinde gıdaları sağlar. Sıhhatli […]

Sağlık Haritalaması Nutrigenomik Bir AraştırmaGenleriniz ve beslenmenizin sağlığınızı şekillendirmek için nasıl etkileşime girdiği.

Beslenme 4 hafta önce

İçindekilerII. Nutrigenomik Nelerdir?III. Nutrigenomik Nasıl Çalışır?IV. Nutrigenomiğin YararlarıV. Nutrigenomiğin SınırlamalarıVI. Nutrigenomiğin UygulamalarıVII. Nutrigenomiğin GeleceğiNutrigenomik ile alakalı SSSIX. Nutrigenomik’e II. Nutrigenomik Nelerdir? III. Nutrigenomik Nasıl Çalışır? IV. Nutrigenomiğin Yararları V. Nutrigenomiğin Sınırlamaları VI. Nutrigenomiğin Uygulamaları VII. Nutrigenomiğin Geleceği VIII. Nutrigenomik ile alakalı SSS IX. X. Kaynaklar Hususiyet Yanıt Nutrigenomik Genlerin yemeklere verdiğimiz tepkiyi nasıl etkilediğinin incelenmesi. Kişiye hususi beslenme Bireysel genetik yapımıza müsait rejimler. Sağlık Nutrigenomik, optimum sıhhat için nasıl beslenmemiz icap ettiğini anlamamıza destek olabilir. Rejim Nutrigenomik, ne yiyeceğimiz hikayesinde daha iyi seçimler yapmamıza destek olabilir. Genomik Nutrigenomik, genlerin gıdalara verdiğimiz tepkiyi nasıl etkilediğini inceleyen genomik dalıdır. II. Nutrigenomik Nelerdir? Nutrigenomik, genlerin sağlığımızı etkilemek suretiyle beslenmemizle nasıl etkileşime girdiğini inceleyen bilim dalıdır. Genlerimiz, vücudumuzun yapı taşları olan proteinleri yapmak için talimatlar ihtiva eder. Bu proteinler, metabolizma, hazım ve bağışıklık dahil olmak suretiyle birçok değişik vücut işlevinde rol oynar. Yediğimiz yiyecekler genlerimizin ifadesini etkileyebilir ve bu da sağlığımızı etkileyebilir. Örnek olarak, […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele