Besin Pusulası Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Rehberiniz

Bebekler (0-12 ay) 175-200 10-14 25-35 300 Antet Yanıt Beslenme, vücudunuzun muntazam bir halde çalışabilmesi için yemekleri alıp kullanma sürecidir. Beslenme nelerdir? Beslenme, yiyeceklerin bilimi ve bunların vücudumuzu iyi mi etkilediğidir. Değişik gıda türleri Altı ana gıda türü vardır: karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su. Kafi gıda iyi mi alınır? Kafi gıda alabilmek için bütün gıda gruplarından muhtelif besinler tüketmelisiniz. Beslenme nelerdir? Beslenme, vücudun muntazam emek vermesi için gereksinim duyduğu gıdaları sağlama sürecidir. Bu besinler karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineralleri ihtiva eder. Beslenme birçok nedenden ötürü önemlidir, bunlardan bazıları şunlardır: Sağlıklı bir kiloyu korumak Enerji sağlamak Dokuların oluşturulması ve onarılması Hastalıklara karşı koruma Vücudunuzun gereksinim duyduğu gıdaları almanın sıhhatli beslenmek, takviyeler almak ve tertipli egzersiz yapmak şeklinde birçok değişik yolu vardır. Beslenmenizle alakalı herhangi bir endişeniz var ise doktorunuzla ya da diyetisyeninizle görüşmeniz önemlidir. 3. Değişik gıda türleri Altı değişik gıda türü vardır: karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller […]

Besin Pusulası Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Rehberiniz
Bebekler (0-12 ay) 175-200 10-14 25-35 300
Antet Yanıt
Beslenme, vücudunuzun muntazam bir halde çalışabilmesi için yemekleri alıp kullanma sürecidir.
Beslenme nelerdir? Beslenme, yiyeceklerin bilimi ve bunların vücudumuzu iyi mi etkilediğidir.
Değişik gıda türleri Altı ana gıda türü vardır: karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su.
Kafi gıda iyi mi alınır? Kafi gıda alabilmek için bütün gıda gruplarından muhtelif besinler tüketmelisiniz.

Besin Pusulası: Sağlıklı Yaşama Yolculuğunuzda Yolunuzu Bulun

Beslenme nelerdir?

Beslenme, vücudun muntazam emek vermesi için gereksinim duyduğu gıdaları sağlama sürecidir. Bu besinler karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineralleri ihtiva eder.

Beslenme birçok nedenden ötürü önemlidir, bunlardan bazıları şunlardır:

  • Sağlıklı bir kiloyu korumak
  • Enerji sağlamak
  • Dokuların oluşturulması ve onarılması
  • Hastalıklara karşı koruma

Vücudunuzun gereksinim duyduğu gıdaları almanın sıhhatli beslenmek, takviyeler almak ve tertipli egzersiz yapmak şeklinde birçok değişik yolu vardır.

Beslenmenizle alakalı herhangi bir endişeniz var ise doktorunuzla ya da diyetisyeninizle görüşmeniz önemlidir.

Besin Pusulası: Sağlıklı Yaşama Yolculuğunuzda Yolunuzu Bulun

3. Değişik gıda türleri

Altı değişik gıda türü vardır: karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su.

Karbonhidratlar vücudunuzun ana enerji deposudur. Ekmek, makarna, pirinç ve meyveler şeklinde yiyeceklerde bulunurlar.

Proteinler dokuların inşası ve onarımı için gereklidir. Et, balık, kümes hayvanları, yumurta ve fasulye şeklinde yiyeceklerde bulunurlar.

Yağlar da vücudunuz için gereklidir. Vitaminleri emmeye, vücudunuzu yalıtmaya ve enerji sağlamaya destek olurlar. Tereyağı, yağ ve kuruyemiş şeklinde yiyeceklerde bulunurlar.

Vitaminler vücudunuzun genel sağlığı için gereklidir. Metabolizmanızı düzenlemeye, hücrelerinizi korumaya ve kırmızı kan hücreleri üretmeye destek olurlar. Meyvelerde, sebzelerde ve tam tahıllarda bulunurlar.

Mineraller vücudunuz için de gereklidir. Kemiklerin oluşumuna, kalp atışlarınızın düzenlenmesine ve kanınız vasıtasıyla oksijen taşınmasına destek olurlar. Meyvelerde, sebzelerde ve tam tahıllarda bulunurlar.

Su vücudunuz için eğer olmazsa olmazdır. Eklemlerinizi yağlamaya, vücut sıcaklığınızı düzenlemeye ve gıdaları hücrelerinize taşımaya destek verir. Her gün sekiz bardak su içmelisiniz.

4. Kafi gıda iyi mi alınır?

Kafi gıda almanın birçok yolu vardır, bunlardan bazıları şunlardır:

  • Bütün gıda gruplarından muhtelif yiyecekler yiyecek
  • İşlenmiş gıdalar yerine tam, işlenmemiş besinleri tercih edin
  • Yemekleri buharlı pişirme, ızgara yapma ya da fırınlama şeklinde sıhhatli yöntemlerle pişirmek
  • İlave şeker, tuz ve sağlıksız yağları sınırlamak
  • Bolca su içmek

Kafi gıda alma hikayesinde endişeleriniz var ise, doktorunuzla ya da kayıtlı bir diyetisyenle görüşün. İhtiyaçlarınızı karşılayan kişiselleştirilmiş bir beslenme planı oluşturmanıza destek olabilirler.

5. Değişik yaş gruplarının beslenme gereksinimleri

İnsanların beslenme gereksinimleri yaşa, cinsiyete, aktivite düzeyine ve genel esenlik durumuna bakılırsa değişim göstermektedir.

İlgili İçerikler  Power Plate Beslenme Sağlığına Dengeli Bir Yaklaşım

İşte değişik yaş gruplarının beslenme gereksinimlerine ilişik genel bir bakış:

  • Bebekler ve yürümeye süregelen çocuklar (0-2 yaş) Besin kıymeti yüksek ve kalorisi düşük bir rejime gereksinim duyarlar. Yaşamlarının ilk 12 ayında anne sütü ya da mama ile beslenmelidirler. Bundan sonrasında katı gıdalar yemeye başlayabilirler, sadece tekrar de gıda değerlerinin çoğunu anne sütü ya da mama ile almalıdırlar.
  • Çocuklar (2-18 yaş) dengeli ve büyümeleri ve muntazam gelişimleri için gereksinim duydukları gıdaları elde eden bir rejime gereksinimleri vardır. Kucak kucak meyve, sebze ve tam tahıl yemeli ve işlenmiş besin, şekerli meşrubat ve sağlıksız yağ alımını sınırlamalıdırlar.
  • Yetişkinler (18-64 yaş arası) sıhhatli ve sağlıklarını korumak için gereksinim duydukları gıdaları elde eden bir rejime gereksinimleri vardır. Kucak kucak meyve, sebze ve tam tahıl yemeli ve işlenmiş besin, şekerli meşrubat ve sağlıksız yağ alımını sınırlamalıdırlar.
  • Yaşlılar (yaş ve üstü) sıhhatli ve etken kalmak için gereksinim duydukları gıdaları elde eden sıhhatli bir rejime gereksinimleri vardır. Kucak kucak meyve, sebze ve tam tahıl yemeli ve işlenmiş besin, şekerli meşrubat ve sağlıksız yağ alımını sınırlamalıdırlar.

Bunların yalnızca genel yönergeler bulunduğunu belirtmek önemlidir. Bir ferdin hususi beslenme gereksinimleri, bireysel koşullarına bağlı olarak değişebilir. Beslenme ihtiyaçlarınızla alakalı herhangi bir sorunuz var ise, doktorunuzla ya da kayıtlı bir diyetisyenle görüşün.

6. Değişik esenlik koşullarına yönelik beslenme gereksinimleri

Değişik esenlik sorunları olan kişilerin beslenme gereksinimleri, muayyen duruma bağlı olarak değişebilir. Genel hatlarıyla, kalp hastalığı, diyabet ve kanser şeklinde kronik rahatsızlıkları olan kişilere meyve, sebze ve tam tahıllar açısından varlıklı sıhhatli bir rejim yemeleri önerilir. Ek olarak doymuş yağ, kolesterol ve şeker şeklinde muayyen yiyeceklerin alımını sınırlamaları gerekebilir.

Esenlik sorunları için deva kullanan kişilerin de beslenme düzenlerinde ayarlamalar yapması gerekebilir. Örnek olarak, birtakım ilaçlar muayyen yiyeceklerle etkileşime girebilir, bu yüzden geçerli olabilecek herhangi bir beslenme kısıtlaması ile alakalı doktorunuzla ya da eczacınızla görüşmeniz önemlidir.

Kronik bir esenlik sorununuz var ise, bireysel ihtiyaçlarınıza bakılırsa uyarlanmış sıhhatli bir beslenme planı geliştirmek için doktorunuzla ya da diyetisyeninizle beraber çalışmanız önemlidir.

7. Beslenme ve rahatsızlık önleme

Beslenme, kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve birtakım kanser türleri şeklinde kronik rahatsızlıkları önlemede mühim bir rol oynar. Meyve, sebze ve tam tahıllar açısından varlıklı sıhhatli bir rejim yiyecek, sıhhatli bir kiloyu korumaya, kan basıncını düşürmeye ve kolesterol seviyelerini düşürmeye destek olabilir. Ek olarak, kronik hastalıklara karşı korunmaya destek olabilecek faktörler olan insülin duyarlılığını iyileştirmeye ve iltihabı azaltmaya destek olabilir.

Sağlıklı bir diyetin yanı sıra, tertipli egzersiz yapmak, sıhhatli bir kiloyu korumak ve sigara içmemek şeklinde kronik rahatsızlık riskinizi azaltmaya destek olabilecek başka hayat seçimi faktörleri de vardır. Sağlıklı seçimler yaparak, genel esenlik ve refahınızı iyileştirmeye ve kronik rahatsızlık geliştirme riskinizi azaltmaya destek olabilirsiniz.

İlgili İçerikler  Dikkatli Beslenme Vücudunuzu ve Zihninizi En İyi Sağlık İçin Besleyin

Beslenme ve kilogram yönetimi

Beslenme ve kilogram yönetimi yakından bağlantılıdır. Ne yediğiniz ve ne kadar yediğiniz kilonuzu ve genel sağlığınızı etkileyebilir.

Kg alımına katkıda bulunabilecek genetik, hormonlar ve hayat seçimi seçimleri şeklinde birçok değişik unsur vardır. Sadece, rejiminiz kilonuzu belirlemede en mühim faktörlerden biridir.

Meyve, sebze ve tam tahıllar açısından varlıklı sıhhatli bir rejim yiyecek sıhhatli bir kiloyu korumanıza destek olabilir. Bu yiyecekler kalorisi düşük ve lif açısından zengindir, bu da yedikten sonrasında kendinizi tok ve doygunluk olmuş hissetmenize destek olabilir. Ek olarak genel sağlığınız için lüzumlu olan besinler açısından da zengindirler.

Öte taraftan, işlenmiş gıdalar, şekerli içecekler ve sağlıksız yağlar açısından varlıklı bir rejim yiyecek kilogram alımına yol açabilir. Bu yiyecekler kalorisi yüksek ve gıda kıymeti düşüktür, bu da yedikten ondan sonra aç hissetmenize niçin olabilir. Ek olarak aşırı kiloluluk, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet dahil olmak suretiyle bir takım esenlik sorunuyla da bağlantılıdırlar.

Zayıflamaya çalışıyorsanız, diyetinizde sıhhatli değişimler yapmanız önemlidir. Bu, işlenmiş besinleri, şekerli içecekleri ve sağlıksız yağları azaltmanız ve meyve, sebze ve tam tahıl alımınızı artırmanız demektir. Ek olarak tertipli egzersiz yaptığınızdan güvenilir olmalısınız.

Kg vermek ve verdiğiniz kiloyu korumak zor olabilir, sadece sıkı emek verme ve özveriyle mümkündür. Diyetinizde ve hayat tarzınızda sıhhatli değişimler yaparak sağlığınızı ve refahınızı iyileştirebilir ve zayıflama hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

9. Sağlıklı beslenme ipuçları

Sağlıklı beslenmek için birtakım ipuçları:

  • Bütün gıda gruplarından muhtelif besinler tüketin.
  • Rafine tahıllar yerine tam tahılları tercih edin.
  • Doymuş ve trans yağlar şeklinde sağlıksız yağları sınırlayın.
  • Yağsız protein kaynaklarını tercih edin.
  • İlave şekeri sınırlayın.
  • Bolca su için.
  • Dışarıda yiyecek yediğinizde sıhhatli tercihler yapın.
  • Beslenme alışkanlıklarınıza dikkat edin.
  • Evde daha oldukça yiyecek pişirin.

Sağlıklı beslenme ile alakalı daha çok data için lütfen aşağıdaki kaynakları ziyaret edin:

S: Besin maddesi ile vitamin arasındaki ayrım nelerdir?

Besin, vücudun muntazam emek vermesi için gereksinim duyduğu bir maddedir. Vitaminler, vücudun kendi başına üretemediği ve besinlerden katılması ihtiyaç duyulan bir gıda türüdür.

S: Besinlerin değişik türleri nedir?

Altı ana gıda türü vardır: karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su.

S: Kafi gıda aldığımı iyi mi anlarım?

Kafi gıda alıp almadığınızı anlamanın birkaç yolu vardır. Doktorunuzla konuşabilir, kan testi yaptırabilir ya da bir beslenme günlüğü tutabilirsiniz.





















Emir Yücel, teknoloji ve dijital medyanın derinliklerine olan ilgisiyle tanınan bir girişimcidir. Eğitimini bilgisayar mühendisliği alanında tamamladıktan sonra, dijital dünyada etkili içerikler üretmeye ve paylaşmaya karar vermiştir. Owrıc.com adlı blog sitesi, onun bu tutkusu ve bilgi birikimiyle şekillenen, güncel ve özgün içeriklere sahip bir platformdur.

  • Toplam 156 Yazı
  • Toplam 0 Yorum
Benzer Yazılar

Sağlığınızı Geliştirin Antioksidanların Etkisi Ortaya Çıktı

Beslenme 2 hafta önce

İçindekilerReferanslarII. Antioksidanlar nedir?III. Antioksidanların yararlarıIV. Antioksidan kaynaklarıKafi antioksidan iyi mi alınır?VI. Antioksidanların yan tesirleriVII. Antioksidanlar ve rahatsızlık önlemeAntioksidanlar ve yaşlanmaIX. Antioksidanlar ve takviyeler Antioksidanlar, hücreleri özgür radikallerin niçin olduğu hasardan sakınan maddelerdir. Özgür radikaller, DNA, proteinler ve öteki hücresel bileşenlere zarar verebilen dengesiz moleküllerdir. Antioksidanlar, özgür radikalleri nötralize etmeye ve hücreleri hasardan korumaya destek olabilir. C ve E vitaminleri, beta-karoten ve flavonoidler de dahil olmak suretiyle birçok değişik antioksidan türü vardır. Bu antioksidanlar meyveler, sebzeler ve tam tahıllar da dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunabilir. Antioksidanların kalp hastalığı, nüzul, kanser ve öteki kronik rahatsızlık riskini azaltmak da dahil olmak suretiyle bir takım sıhhat yararına haiz olduğu gösterilmiştir. Ek olarak bilişsel işlevi iyileştirmeye ve yaşlanma periyodunu yavaşlatmaya destek olabilirler. Antioksidan alımınızı çoğaltmak istiyorsanız yapabileceğiniz birkaç şey var. ilk başlarda, meyve, sebze ve tam tahıllar açısından varlıklı bir rejim uygulayın. İkinci olarak, günlük bir multivitamin yahut antioksidan takviyesi almayı düşünün. Antioksidanlar sıhhatli […]

Power Plate Beslenme Sağlığına Dengeli Bir Yaklaşım

Beslenme 4 hafta önce

İçindekilerII. Beslenmenin ÖnemiIII. Değişik Beslenme TürleriIV. Sıhhatli Bir Rejim Iyi mi YapılırV. Sıhhatli Beslenme İpuçlarıVI. Yaygın Beslenme HatalarıVII. Muayyen Durumlarda BeslenmeBeslenme ve EgzersizBeslenmenin Geleceği II. Beslenmenin Önemi III. Değişik Beslenme Türleri IV. Sıhhatli Bir Rejim Iyi mi Yapılır V. Sıhhatli Beslenme İpuçları VI. Yaygın Beslenme Hataları VII. Muayyen Durumlarda Beslenme VIII. Beslenme ve Egzersiz IX. Beslenmenin Geleceği En Oldukça Sorulan Sorular Hususiyet Yanıt Güç Plakası Meyve, sebze, protein ve tam tahıllar şeklinde muhtelif gıdaları içeren dengeli bir öğün. Beslenme Vücudunuzun yemekleri alıp muntazam bir halde çalışabilmesi için kullandığı süreç. Huzur Fizyolojik, psikolojik ve toplumsal yönden iyilik hali. Sıhhatli beslenme Vücudun muntazam emek vermesi için gerekseme duyduğu gıdaları elde eden bir rejim. Dengeli beslenme Bütün gıda gruplarından muhtelif besinlerin doğru oranlarda tüketildiği bir rejimdir. II. Beslenmenin Önemi Beslenme, genel sağlığımız ve refahımız için eğer olmazsa olmazdır. Vücuda muntazam emek vermesi için gerekseme duyduğu enerji, gelişme ve tamir şeklinde gıdaları sağlar. Sıhhatli […]

Sağlık Haritalaması Nutrigenomik Bir AraştırmaGenleriniz ve beslenmenizin sağlığınızı şekillendirmek için nasıl etkileşime girdiği.

Beslenme 4 hafta önce

İçindekilerII. Nutrigenomik Nelerdir?III. Nutrigenomik Nasıl Çalışır?IV. Nutrigenomiğin YararlarıV. Nutrigenomiğin SınırlamalarıVI. Nutrigenomiğin UygulamalarıVII. Nutrigenomiğin GeleceğiNutrigenomik ile alakalı SSSIX. Nutrigenomik’e II. Nutrigenomik Nelerdir? III. Nutrigenomik Nasıl Çalışır? IV. Nutrigenomiğin Yararları V. Nutrigenomiğin Sınırlamaları VI. Nutrigenomiğin Uygulamaları VII. Nutrigenomiğin Geleceği VIII. Nutrigenomik ile alakalı SSS IX. X. Kaynaklar Hususiyet Yanıt Nutrigenomik Genlerin yemeklere verdiğimiz tepkiyi nasıl etkilediğinin incelenmesi. Kişiye hususi beslenme Bireysel genetik yapımıza müsait rejimler. Sağlık Nutrigenomik, optimum sıhhat için nasıl beslenmemiz icap ettiğini anlamamıza destek olabilir. Rejim Nutrigenomik, ne yiyeceğimiz hikayesinde daha iyi seçimler yapmamıza destek olabilir. Genomik Nutrigenomik, genlerin gıdalara verdiğimiz tepkiyi nasıl etkilediğini inceleyen genomik dalıdır. II. Nutrigenomik Nelerdir? Nutrigenomik, genlerin sağlığımızı etkilemek suretiyle beslenmemizle nasıl etkileşime girdiğini inceleyen bilim dalıdır. Genlerimiz, vücudumuzun yapı taşları olan proteinleri yapmak için talimatlar ihtiva eder. Bu proteinler, metabolizma, hazım ve bağışıklık dahil olmak suretiyle birçok değişik vücut işlevinde rol oynar. Yediğimiz yiyecekler genlerimizin ifadesini etkileyebilir ve bu da sağlığımızı etkileyebilir. Örnek olarak, […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele